Jonge mantelzorgers

Giliana IDHG Delft

Jonge mantelzorger Giliana:

“Dat doe je gewoon”

Als jonge mantelzorger zorgde Giliana Sint Jago destijds 14 jaar, op Curaçao voor haar broertje van 3 jaar. Haar moeder had immers een baan en zorgde voor een demente tante. Giliana: “ik wist niet beter”

Het begon met steeds dezelfde verhalen vertellen en afspraken vergeten. Giliana: ‘later ontdekten we dat mijn tante Alzheimer had: ze douchte niet meer en ze liep steeds vaker weg. Op een dag belde de politie: ze hadden mijn tante van de straat geplukt. De moeder van Giliana nam een besluit: zij zou – naast haar baan – voor tante gaan zorgen. En Giliana kon wel voor haar kleine broertje zorgen. Giliana: ‘ik heb ook twee oudere broers, maar die werkten al.’ Voor Giliana was haar nieuwe situatie vanzelfsprekend “dat doe je gewoon, het was iets wat moest gebeuren”

Wel had het mantelzorger zijn invloed op haar eigen sociale leven.  “Mijn klasgenoten wisten van mijn situatie, hielden ook wel rekening met mij. Maar mijn enige sociale contacten had ik op school, buiten schooltijd kon ik niks leuks doen.”

Giliana straalt: ‘Ik help nu bij de organisatie van het festival voor jonge mantelzorgers

Het leven als mantelzorger had nog een effect, zegt Giliana. “De band met mijn moeder veranderde. Mijn moeder is een sterke vrouw en had veel liefde voor mijn tante, maar als ze thuiskwam was ze erg moe. Dat begreep ik erg goed, er was minder tijd om samen nog iets te doen. En door het zorgen voor mijn broertje heb ik met hem wel een sterke band opgebouwd. Ik ben sinds een paar maanden in Nederland voor mijn studie maatschappelijke zorg en hij is nog op Curaçao. Ik mis hem heel erg. Inmiddels is haar tante overleden en kan Giliana, nu 19 jaar, van een afstand terugkijken op haar situatie.  “Niet iedereen kan goed omgaan met mensen met Alzheimer. Mijn moeder kon dat wel, ik ben trots op wat ze voor mijn tante heeft gedaan. En mijn moeder is ook trots op mij. Iemand anders helpen geeft een goed gevoel en het maakte mij zelfstandig. Maar ik heb, doordat ik mantelzorger was – dat woord ken ik trouwens pas een paar weken – ook wat gemist. En nu heeft Giliana opeens een andere rol: ze helpt als ‘ervaringsdeskundige’ andere mantelzorgers. Giliana straalt: ‘Ik help nu bij de organisatie van het festival voor jonge mantelzorgers. Heel mooi om te doen. Ook omdat ik weet hoe belangrijk het is voor (jonge) mantelzorgers om af en toe waardering te krijgen en iets leuks te doen’.

 

 

 

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot 25 jaar die opgroeien met een zieke ouder, broer, zus of met een zieke opa of oma die in de directe omgeving van het gezin woont en die intensieve zorg nodig heeft. Er kan sprake zijn van een lichamelijke ziekte of handicap, een psychische ziekte of verslavingsproblematiek, of van een verstandelijke beperking. Meestal gaat het om thuiswonende kinderen die fysiek samenwonen met het zieke gezinslid (Mezzo, 2010)

 

Klinkt dit jou bekend in de oren? Doe dan hieronder de test en kijk of ook jij een jonge mantelzorger bent.

Ben jij een jonge mantelzorger?

Wist je dat 1 op de 4 jongeren jonge mantelzorger is?

 1. Heb je een gezinslid die ziek is en/of veel zorg nodig heeft?
 2. Regel jij vaak zaken die in andere gezinnen door ouders worden gedaan?
 3. Maak je je zorgen om de situatie bij jou thuis?

Kan je een van deze vragen met ja beantwoorden? Dan is de kans groot dat jij een jonge mantelzorger bent. Klik HIER voor de uitgebreide test van Mezzo.

Ik ben een jonge mantelzorger!

Ben jij een jonge mantelzorger? Dat is helemaal niet raar. Je bent namelijk niet de enige: Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 jongeren een jonge mantelzorger is. Dit betekent dat in een klas van 20 leerlingen wel 5 mantelzorgers kunnen zitten! Veel jongeren maken dus mee dat er bij hen thuis iemand langdurig ziek is of een beperking heeft.

Het kan natuurlijk fijn zijn om voor iemand te zorgen, maar het kan ook best zwaar zijn. Bijvoorbeeld omdat je je zorgen maakt of omdat er thuis minder tijd is voor leuke dingen of om rustig te praten met je ouders. Misschien help je wel zoveel in het huishouden of zorg je zoveel voor het zieke familielid dat je weinig tijd overhoudt voor je vrienden, je sport of hobby’s. Of je vindt het moeilijk om vrienden mee naar huis te nemen vanwege de situatie thuis.

Doe HIER een balanstest om te kijken welk type mantelzorger jij bent.

Tips voor jonge mantelzorgers!

 • Probeer meer over de ziekte, verslaving of handicap van jouw familielid te weten te komen, zodat je beter begrijpt wat er aan de hand is. Op http://www.jong-zorgen.nl vind je bijvoorbeeld allerlei handige websites, boeken- en filmtips.
 • Geef thuis aan wanneer de zorg je even teveel is. Dat is niet egoistisch, maar nodig om het vol te houden.
 • Vraag hulp aan mensen in je omgeving als je ergens tegenaan loopt of ergens mee zit. En ook als je daar thuis niet over kunt praten. Praat bijvoorbeeld met je mentor op school, je huisarts of het team van IDHG.
 • Deel je zorgen met iemand die je vertrouwt en begrijpt: een vriendin of vriend, tante of oom, mentor op school, of misschien ken je wel een andere jonge mantelzorger.
 • Blijf leuke dingen doen (uitgaan, clubs, hobby’s) en houd contact met je vrienden.
  (Mezzo, 2010)

Wat kan IDHG! voor jou betekenen?

Het team van IDHG kan…

 • jou een luisterend oor bieden en met jou in gesprek over de situatie thuis of op school.
 • jou in contact brengen met andere jongeren die ook voor iemand zorgen.
 • je helpen om ondersteuning te zoeken zodat jij meer tijd hebt voor andere activiteiten (zoals huiswerk, vriendjes en vriendinnetjes, hobby’s of een dagje ertussenuit).
 • samen met jou leuke activiteiten bedenken voor jou en andere jonge mantelzorgers.