‘Jonge mantelzorger Giliana: ‘Dat doe je gewoon’


Als jonge mantelzorger zorgde Giliana Sint Jago destijds 14 jaar, op Curaçao voor haar broertje van 3 jaar. Haar moeder had immers een baan en zorgde voor een demente tante. Giliana: “ik wist niet beter

Het begon met steeds dezelfde verhalen vertellen en afspraken vergeten. Giliana: ‘later ontdekten we dat mijn tante Alzheimer had: ze douchte niet meer en ze liep steeds vaker weg. Op een dag belde de politie: ze hadden mijn tante van de straat geplukt. De moeder van Giliana nam een besluit: zij zou – naast haar baan – voor tante gaan zorgen. En Giliana kon wel voor haar kleine broertje zorgen. Giliana: ‘ik heb ook twee oudere broers, maar die werkten al.’ Voor Giliana was haar nieuwe situatie vanzelfsprekend “dat doe je gewoon, het was iets wat moest gebeuren”

Wel had het mantelzorger zijn invloed op haar eigen sociale leven.  “Mijn klasgenoten wisten van mijn situatie, hielden ook wel rekening met mij. Maar mijn enige sociale contacten had ik op school, buiten schooltijd kon ik niks leuks doen.”

Giliana straalt: ‘Ik help nu bij de organisatie van het festival voor jonge mantelzorgers

Het leven als mantelzorger had nog een effect, zegt Giliana. “De band met mijn moeder veranderde. Mijn moeder is een sterke vrouw en had veel liefde voor mijn tante, maar als ze thuiskwam was ze erg moe. Dat begreep ik erg goed, er was minder tijd om samen nog iets te doen. En door het zorgen voor mijn broertje heb ik met hem wel een sterke band opgebouwd. Ik ben sinds een paar maanden in Nederland voor mijn studie maatschappelijke zorg en hij is nog op Curaçao. Ik mis hem heel erg. Inmiddels is haar tante overleden en kan Giliana, nu 19 jaar, van een afstand terugkijken op haar situatie.  “Niet iedereen kan goed omgaan met mensen met Alzheimer. Mijn moeder kon dat wel, ik ben trots op wat ze voor mijn tante heeft gedaan. En mijn moeder is ook trots op mij. Iemand anders helpen geeft een goed gevoel en het maakte mij zelfstandig. Maar ik heb, doordat ik mantelzorger was – dat woord ken ik trouwens pas een paar weken – ook wat gemist. En nu heeft Giliana opeens een andere rol: ze helpt als ‘ervaringsdeskundige’ andere mantelzorgers. Giliana straalt: ‘Ik help nu bij de organisatie van het festival voor jonge mantelzorgers. Heel mooi om te doen. Ook omdat ik weet hoe belangrijk het is voor (jonge) mantelzorgers om af en toe waardering te krijgen en iets leuks te doen’.

Giliana IDHG Delft
Giliana straalt: ‘ik help nu bij de organisatie van het festival voor jonge mantelzorgers.